BLANCHE NATÚRKOZMETIKUM - BLOG

Miért nem vegán minden, ami cruelty-free?

2019. február 23. - Blanche Natúrkozmetikum

vegan_vs_cruelty_free.jpg

Kis hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tudatosság, ami az élet számos területére ráhúzható: egészségTUDATOS táplálkozás, tudatos vásárlás, tudatos karrierépítés, tudatos bőrápolás és társai. Azonban, mint megannyi korunkbeli "trend"-nél, ennél is csakhamar megjelentek a végletek. Sajnos, ami az internet legnagyobb áldása, az az átka is, ez pedig nem más, mint az információ. Ugyanis, sokan szeretnek megalapozatlan, olykor elvakult véleményt információnak álcázva megosztani másokkal, és ezzel olyan lavinát elindítani, ami gyakran az "ártatlanok" nyakába zúdul. Ide tartozik a manapság sokat emlegetett vegán vs. cruelty-free téma is, aminek kapcsán roppant szélsőséges álláspontokkal találkozhattunk már az online világban.

Szerencsére az ekkora mértékű elvakultság és "gyűlölet" viszonylag kevés követőt tud tartósan magához vonzani, ugyanis az igazán tudatos emberek (akikből tapasztalataink alapján egyre több van) előbb kérdeznek és kutatnak, mint hogy bármilyen véleményt formálnának. Ennek révén pedig hozzánk is eljutott pár gyakran ismételt kérdés a téma kapcsán, amikre mindig örömmel válaszolunk, viszont úgy éreztük, ezt érdemes lehet egy cikk formájában is megosztani a közönséggel. :) Fogadjátok tehát szeretettel és kellő nyitottsággal az alábbi sorokat, gondolatokat!

Először is tisztázzuk, hogy ezek a fogalmak mit jelentenek a kozmetikumok világában!

A vegán kozmetikumok, ahogy az elnevezésük is mutatja, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így pl. méhviaszt, tejport vagy lanolint sem. Ezzel szemben a cruelty-free egy egészen más kategóriát jelent, ide ugyanis azok a kozmetikumok sorolhatók, amiket nem teszteltek állatokon, illetve nem tartalmaznak olyan összetevőket, melyekből az állatoknak bárminemű kára származna. Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük a leggyakoribb kérdéseiteket.

1. Állatkísérlet mentesek a Blanche termékek? Ha igen, akkor van erre vonatkozó minősítése a márkának?

Természetesen IGEN, állatkísérlet mentesek a termékeink, aminek a legfőbb oka, hogy szeretjük és tiszteljük az állatokat és a környezetet. Fontos tudnivaló továbbá, hogy Magyarországon tilosak az állatokon végzett kísérletek, így a hiteles magyar márkák mindegyike állatkísérlet mentes! Ugyanis, az EU-n belül minden kiskereskedelembe forgalomba hozott kozmetikumnak állatkísérlet mentesnek kell lennie. Viszont, ha az EU-n kívül szeretné egy márka árusítani a termékeit, abban az esetben már megkövetelhetik tőle a minősítéseket, amiket nem mellesleg nagyon drágán lehet beszerezni. A mi cégünk jelenleg kizárólag Magyarországon gyárt és forgalmaz, így nincs szükség a minősítésre, a jogszabályok önmagunkban garantálják, hogy állatkísérlet mentesek vagyunk. Összegezve tehát: minden termékünk cruelty-free, de nem minden termékünk vegán.

Érdekes tény: Az EU 2013. március 11-én betiltotta a területén árult késztermékek állatokon való tesztelését. Ürüm az örömben, hogy ha ezeket a terméket az EU-n kívül is árusítja az adott cég, akkor sajnos nincs semmilyen garancia arra, hogy az árusító cég valóban kiérdemli a cruelty-free minősítést.

vegan_vs_cruelty_free_2.jpg

2. Tartalmaznak a Blanche termékek állati eredetű összetevőket, illetve pálmaolajat?

A legtöbb termékünk vegán, tehát kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaz! Ugyanakkor bizonyos termékeinkben (pl. az ajakápolóinkban) található méhviasz, illetve egyetlen termékünk tartalmaz kollagént is (az egyik szemkörnyékápolónk). Ezek az összetevők pedig állati származékoknak minősülnek. DE! és itt nagyon nagy de, mert ezt fontosnak tartjuk kihangsúlyozni: ezek az összetevők kizárólag állatkínzás mentesen kerülnek előállításra! Mindezt pedig tanúsítványokkal tudjuk alátámasztani, hogy az általunk használt méhviasz és kollagén állatkínzás-mentes forrásból származik.

Természetesen emellett egyik termékünk sem tartalmaz pálmaolajat! Bár tény, hogy a kozmetikumipar nagy mértékben alkalmazza ezt az összetevőt, mi mégis kerüljük. Hogy miért? Mert a pálmaültetvények terjeszkedésével hatalmas területeket vesznek el az őserdőkből, és ezáltal a benne található élővilágtól. :(

Érdekes tény (amit pár márka is fontolóra vehetne): Rengeteg alternatívája létezik a pálmaolajnak, amik ugyan valóban drágábbak, de ahogyan mi sem, úgy sok hozzánk hasonló tudatos cég sem köt kompromisszumot! Legyünk követendő példák! :)

3. Mi a natúrkozmetikum és bio kozmetikum közti különbség? A Blanche bio kozmetikumnak minősül?

Erről korábban már írtunk egy cikket, amiben részletesen kifejtünk mindent. Itt nem szeretnénk hosszan ismételni önmagunkat, amit viszont fontos kiemelnünk, hogy a natúrkozmetikum kategóriába kizárólag azok a termékek sorolhatók, melyek nem tartalmaznak bizonyos összetevőket, mint pl. állati eredetű zsírokat (!) vagy parabéneket, illetve kerülik az olyan eljárási folyamatokat, amik a szintetikus anyagokra jellemzőek, mint a génmódosítás vagy az állatkísérletek (!).

Ugyan termékeink tartalmaznak bio összetevőket is, mi mégis natúrkozmetikum kategóriába vagyunk sorolhatók. A miértre az említett cikkből választ kaphattok! :)

vegan_vs_cruelty_free_3.jpg

4. Milyen alapanyagokat használ a Blanche? Van mindegyikhez adatlap, illetve tanúsítvány?

Mielőtt elkezdünk egy alapanyagot/hatóanyagot használni, alaposan utánajárunk, és leellenőrizzük a gyártótól kapott tanúsítványt. Számos ECOCERT minősítésű alapanyaggal dolgozunk (pl. méhviasz vagy E-vitamin). Az Ecocert (francia tanúsító szervezet) garantálja a megújuló forrásokból származó összetevőket és a környezetbarát gyártási folyamatokat. Ami pedig nem ECOCERT minősítésű alapanyagunk, az is garantáltan növényi eredetű, vagy növényi származék.

Érdekes tény: Miért nem lehet minden összetevőnk ECOCERT minősítésű? Ennek roppant egyszerű az oka, ugyanis nem minden növényi összetevőt lehet megtermeszteni bio környezetben (sajnos). Sőt, több olyan alapanyag is létezik, amit laboratóriumi környezetben állítanak elő, de attól még természetesen összetevőnek számít. Gondoljunk csak a C-vitaminra! Talán mindenki számára egyértelmű, hogy a C-vitamint például nem közvetlenül a paprikából állítják elő, hiszen csak amennyi C-vitamint megeszünk, vagy felhasználunk a kozmetikumokban világszerte, annyi paprikát lehetetlen lenne termeszteni. Kiváló példának számít továbbá a panthenol is, ami nem egy növényi kivonat, mégis természetes alapanyag, amit a bőrünk B5-provitaminná alakít át, és így az egyik legjobb bőrnyugtató összetevőnek számít!

+Érdekes tény: Sajnos számos olyan félrevezető cikk kering az interneten, miszerint a glicerin, a hialuronsav vagy éppen a panthenol állati eredetű összetevőnek számít. Nos, annak idején az eredeti kivonási források valóban állati eredetűek voltak - például a hialuronsavat kakastaréjból nyerték ki -, ugyanakkor az állatok védelme miatt a 21. században már fermentálással állítják elő ezeket az alapanyagokat, ezáltal pedig a hatóságok is vegánnak minősítik őket! Mi például a glicerinből is kizárólag növényi eredetűt alkalmazunk. :)

5. A vegán kozmetikumok a legjobbak a bőrnek?

A paleo diéta a legjobb az emésztésnek!? Ezek olyan dolgok, amiket nem lehet egyértelműen kijelenteni, már csak azért sem, mert minden ember MÁS, így teljesen egyéni, hogy kinek, mi válik be!

Azt már csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy ha ennyire mereven vizsgáljuk a dolgokat, akkor a kőolajszármazékok, paraffinok és szintetikus anyagok is vegán összetevőnek számítanak, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat, mégsem ajánlott őket a bőrre kenni. Ezzel szemben a méhviasz ugyan nem vegán összetevő, mégis az egyik leghatásosabb bőrpuhító és -regeneráló, 100%-ban természetes összetevő.

Összegezve a tanácsunk az, hogy mindenki döntse el saját maga, hogy számára mi a legideálisabb választás, és ne mások (gyakran vadidegen emberek) véleménye alapján hozzanak akár életre szóló elhatározásokat! Tájékozódjatok, olvassatok utána, vagy ha végképp tanácstalanok vagytok, kérdezzetek meg szakembereket! :) Reméljük tudtunk némi hasznos információt nyújtani ahhoz, hogy tisztázzuk a vegán vs. cruelty-free "ellentétet". Ha bármi kérdésetek merülne fel a témát illetően, keressetek minket bizalommal, a legjobb tudásunk szerint válaszolunk!

Szeretettel ölelünk Titeket,
Blanche Csapat

A bejegyzés trackback címe:

https://blanchenaturkozmetikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5914642812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása